Sådan skal gulvet være efter slibning

15 februar 2019 Christina Løvfall Hansen
Sådan skal gulvet være efter slibning

Gulvfladen skal være plan og jævn, og der må ikke kunne mærkes spring imellem de enkelte brædder eller stave. Overfladen skal være uden synlig vaskebræteffekt.

Gulvfladen skal være afslebet til rent træ uden spor af den gamle overfladebehandling.

Der må ikke være mærker efter slibestop eller overgange mellem slibningen af fladen og slibningen langs kanter og i hjørner.

Gulvet skal fremstå glatslebet set fra almindelig ståhøjde (1,6 meter over gulvet), og der må ikke forekomme synlige ridser.

Efter endt slibning støvsuges gulvet meget grundigt for alt støv. Hvis du ikke skal overfladebehandle gulvet umiddelbart efter, er det en god idé at dække det af, da det nyafslebne træ er meget modtageligt over for snavs og væde.

 

Sørg for at få dig en grundig snak med udlejeren af maskinerne om gulvet. Han vil også kunne give dig nogle gode råd om brugen af maskinerne og sørge for, at du bruger de rigtige materialer.

Lud- og sæbebehandling

Er gulvet af lyst træ, og ønsker du at bevare det lyse udseende, kan gulvet behandles med lud, så træets gulningsproces standses. Bemærk, at der anvendes forskellige typer lud til nåletræs- og løvtræsgulve.

Luden påføres jævnt på langs ad gulvbrædderne og skal tørre i nogle timer. Herefter slibes overfladen let med korn 100, og gulvet støvsuges grundigt.

Ludbehandling kan ikke bruges på mørke ædeltræsgulve. Ludbehandling beskytter ikke træet, og træet skal derfor altid efterfølgende have en grundbehandling med sæbe, olie eller lak.

Har du et gammelt trægulv, evt. med spor af ormehuller, kan du i stedet for olie vælge at behandle gulvet med sæbe. Det giver en flot, rustik overflade. Rigtigt udført er sæbebehandlingen rimeligt modstandsdygtig, men kræver dog ofte vask og er ikke så solid som en olieret overflade. Sæbehandlingen gentages mindst tre gange for at mætte træet.

Vil du fremhæve og bevare det hvidskurede look, kan du bruge en speciel sæbe, der er tilsat hvidt pigment. Vedligeholdelse fremover foregår med samme type sæbe, evt. indimellem med sæbespåner.

 

Du kan også få hjælp af en gulvsliber

 

Flere Nyheder